metatrader 5

På denna sida:

MetaTrader 5 (MT5) är en handelsplattform från MetaQuotes, samma företag som ligger bakom handelsplattformen MetaTrader4 (MT4). När MT5 släpptes pensionerades inte MT4, eftersom de båda handelsplattformarna skilde sig åt så pass mycket att vissa handlare föredrog att fortsätta använda MT4 istället för att byta den nyare plattformen. MT4 och MT5 är alltså inte konkurrenter, utan kompletterar varandra. Det finns idag många nätmäklare som ger dig tillgång till både MT4 och MT5 samtidigt, så att du själv fritt kan välja – eller använda bägge, för olika typer av handel.

På MT5 kan du till exempel handla med forex, spekulera på aktiekurser och skaffa exponering mot futurer, index, råvarupriser och kryptovaluta. En del av handeln sker genom Contracts for Difference (CFD:er).

Över lag är utbudet av underliggande tillgångare bredare på MT5 jämfört med MT4, och MT5 har också ett ännu starkare stöd för teknisk analys. Till exempel har MT5 38 tekniska indikatorer (MT4 har 30), 44 grafiska objekt (MT4 har 31) och 21 tidsramar (MT4 har nio).

Medan MT4 bara låter dig välja mellan två typer av market order och fyra olika pending orders får du med MT5 tillgång till två market orders, sex pending orders och två stycken stop orders.

För nybörjaren kan MT5 kännas överväldigande eftersom det är en handelsplattform med extremt många valmöjligheter och funktioner. Vi rekommenderar att du skaffar ett gratis demokonto (Demo Account) med låtsaspengar och använder det för att utforska MT5. Då kan du lära dig hur saker fungerar och provköra olika funktioner utan att riskera några några riktiga pengar. Det finns massor av valutamäklare som låter dig öppna ett gratis demokonto hos dem för att prova på MT5. Det kostar ingenting och du behöver inte göra någon första insättning för att komma igång. Att provhandla med låtsaspengar är både roligt och lärorikt, och betydligt mer underhållande än att plöja igenom instruktionsmanualer. Även om MT5 kan kännas kaotisk vid första anblick ligger det mycket tanke bakom utformningen av användargränssnittet och när man väl blivit varm i kläderna genom att handla en stund med låtsaspengar framträder upplägget tydligare.

metatrader5

Exempel på valutamäklare som ger dig tillgång till MT5

 • IC Markets  (Rekommenderad som en av de bästa valutamäklarna för svenska handlare)
 • Admiral Markets
 • Binary.com
 • IG
 • Interactive Brokers
 • JFD Brokers
 • JP Markets
 • Just2Trade
 • Oanda
 • XM
 • XPI

Att ladda hem MetaTrader5 (MT5)

Det går att använda MT5 direkt i datorns webbläsare, men du kan även välja att ladda hem mjukvaran till din dator och installera den. Oavsett vilket alternativ du väljer måste du ha en aktiv internetuppkoppling för att kunna handla.

Den nedladdningsbara mjukvaran för MT5 är kompatibel med Windows (Windows 7 eller senare), MacOS (utom MaOS Catalina) och Linux.

Anpassa MT5 för dina behov

Du kan anpassa hur användargränssnittet visas så att det bättre passar dina önskemål och behov. Det går till exempel att anpassa vilken information som ska visas och om man vill ha användargränssnitet i ljust läge eller mörkt läge.

För att ta anpssningen till en ny nivå går det att ladda hem utvalda script och köra dem, till exempel för att lägga till nya indikatorer för grafer eller installera en funktion som stänger alla pending orders med ett enkelt kommando.

Kan man använda MT5 i mobilen?

Ja, det finns MT5 mobilappar för både iOS och Android. Du kan inte bara handla i appen, utan får även tillgång till mycket annat, inklusive nyheter och stöd för teknisk analys. Det finns till exempel 30 tekniska indikatorer och 24 analysverktyg i appen.

Du kan ladda hem MT5 för iOS från Apple App Store och MT5 för Android från Google Play Store.

Teknisk analys

MT5 tillhandahåller historisk marknadsdata och massor av verktyg för teknisk analys. Här finns till exempel över 100 typer av prisgrafer och 20+ förinstallerade tidsperioder (från 1 minut till 1 månad).

Det finns över 35 olika indikatorer, inklusive Zig Zag, Renko, Pivot Points, EMA:s och MACD-2 Lines.

Expert Advisors

Precis som sin föregångare MT4 har MT5 stöd för en typ av handelsrobotar som heter Expert Advisors (EA:s). Med hjälp av dem blir det enkelt att ägna sig åt automatiserad handel på plattformen. Handelsroboten är en typ av mjukvara som analyserar marknaden och öppnar och stänger positioner när vissa förprogrammerade kriterier är uppfyllda.

Du kan ladda hemma gratis Expert Advisors från Code Base och köpa Expert Advisors från Market.

Programmeringspråket MQL5 låter dig utveckla, backtesta och optimera EA:s. Det finns en wizard (steg-för-steg) guide som hjälper dig att komma igång med handelsrobotar på MT5.

Om du är mer erfaren inom området är du ganske intresserad av verktygen från MQL5 IDE. Det finns en MetaEditor för att utveckla och finjustera handelsrobotar och indikatorer, och en Strategy Tester där du kan testköra sina handelsstrategier mot historisk handelsdata för att se hur de presterar under verkliga marknadsförhållanden.

Övrigt

 • MetaTrader5 visar kontinuerligt nyheter från världen över, så att du kan hålla koll på händelser som kan vara kurspåverkande.
 • Det finns en inbyggd ekonomisk kalender.
 • Använd funktionen Depth of Market för att se likviditet.
 • Hos MT5 kan du välja separat bokföring för order och affärer.
 • Det finns två bokföringsmodeller: Netting och Hedging. Netting är för valutamarknader.